تخصیص بودجه بر مبنای عملکرد دستگاه ها؛ از مهم ترین کارهای دولت در جهت پیشگیری از فساد
رئیس جمهور گفت: باید با برنامه ریزی، کنترل و نظارت کاری کنیم که فساد غیرممکن شود و محصول محور شدن در زمینه تخصیص بودجه به دستگاه ها حرکتی در این راستاست.
آقای روحانی در هم اندیشی مدیران ارشد دولت تدبیر و امید افزود: گاهی می آیند و به من مسأله کمبود آب را متذکر می شوند، خود من می دانم با خشکسالی رو به رو هستیم اما از شما برنامه می خواهم البته که باید به مردم اطلاعات بدهیم و از آنها همکاری بخواهیم اما توقع مردم از دستگاه های اجرایی و دولت موعظه نیست.
رئیس جمهور ادامه داد: در مورد مسائل مختلف از جمله فساد هم این قضیه صادق است ، ما به عنوان دولت باید طوری برنامه ریزی کنیم که فساد ریشه کن یا کم شود ، جریان گرفتن دولت الکترونیک اقدامی در این زمینه بود ، رابطه مردم را با میزهای اداری قطع کنید ، مردم نباید از راه پله های ادارات بالا و پایین بروند یک نفر را در طبقه همکف قرار دهید تا کار مردم را راه بیندازد. ما در اجرا بزرگ ترین وظیفه را داریم و باید طوری برنامه ریزی، کنترل و نظارت کنیم که فساد در دستگاه ها غیرممکن شود .
آقای روحانی گفت: یکی از کارهایی که امسال در زمینه بودجه انجام شده ، بودجه عملیاتی است یعنی هر دستگاه با توجه به عملکردش بودجه می گیرد پیش از این دستگاه ها براساس تعداد کارمندانشان بودجه می گرفتند ما باید محصول را مد نظر قرار دهیم .
وی گفت: مردم باید ناظر بر پول خود باشند ، بارها گفته ام که پول هایی که هر ماه به دستگاه ها اختصاص می دهیم روی سایت قرار دهید تا مردم بدانند چه اتفاقی می افتد ، فضای مجازی برای همین موضوع و برای نظارت مردم به وجود آمده است .
آقای روحانی ادامه داد: فضای مجازی یعنی امر به معروف و نهی از منکر ، عده ای می گویند امر به معروف و نهی از منکر از طریق تلفن همراه نمی شود اما به نظر من با یقه مردم گرفتن و جنگ و دعوا امر به معروف و نهی از منکر میسر نمی شود ، نمی دانم چرا بعضی از تلفن همراه که همان تحرک است بدشان می آید؛ همچنین از شبکه های اجتماعی و آگاه شدن مردم استقبال نمی کنند آنها می گویند مردم اگر بدانند شب خوابشان نمی برد.
از ابتدا منتقد شیوه تقسیم ارز بودم
رئیس جمهور گفت: من از ابتدا منتقد شیوه تقسیم ارز بودم و می گفتم ارز باید با حواله باشد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در هم اندیشی مدیران ارشد دولت افزود: حقوق شهروندی را برای اطلاع حق مردم، نظارت حق مردم وانتقاد حق مردم تدوین کردیم اما باید بگویم که مردم می توانند از ما انتقاد کنند؛ ما دل نازک نیستیم حداقل از رئیس جمهور انتقاد کنید چون بعضی از افراد خیلی خوشحال می شوند و ما هم بدمان نمی آید.
وی با بیان اینکه باید فضا را برای اطلاع و اظهار نظر مردم آماده کنیم گفت: اینکه یک شبکه ای انحصاری نباشد چیز خوبی است البته این را هم باید در نظر بگیریم که بخشی از اشتغال در فضای مجازی است.
آقای روحانی با اشاره به سه نکته تاکید کرد: در نکته اول باید همه را از تصمیمات اتخاذ شده در دولت در مورد ارز مطلع کنیم هر چند به صراحت می گویم که این موضوع شاید خوشایند برخی افراد نباشد.
رئیس جمهور گفت: من از سیستم ارز در چهار سال گذشته ناراضی بودم از سیستم ارز هم اکنون هم ناراضی هستم و باید به یک سیستم سوم برسیم.
آقای روحانی تاکید کرد: در چهار سال گذشته به سختی اسکناس تهیه و سپس به فرودگاه و پس از آن به بانک مرکزی انتقال می یافت و در صبح چند نفر با گونی این اسکناس ها را به صرافی ها منتقل می کردند اینکه صرافی ها این اسکناس ها را چطور تقسیم می کردند بماند، همچون میوه فروشی ها که میوه های خوب را در پاکت و زیر میز قرار می دادند برای از ما بهتران، صراف ها هم با ارزهای خوب همین طور رفتار می کردند.
رئیس جمهور در ادامه اظهار داشت: شیوه ارز در کشور ما تاکنون این طور بوده است و باید این را بگویم که مهم است که بانک ها مسئولیت اصلی ارز را بر عهده داشته باشند و من در تمام جلسات منتقد شیوه تقسیم ارز بودم و می گفتم که ارز نباید با اسکناس باشد بلکه باید با حواله باشد و حداکثر، کار مربوط به ارز باید به دست بانک ها صورت گیرد و یا حداقل توسط صرافی های مجاز این فعالیت شکل گیرد.
آقای روحانی با بیان اینکه ما تاکنون در مورد ارز دچار مشکلاتی بوده ایم افزود: در بازار ارز کسی که نیازمند واقعی ارز بود و به آن نمی رسید با صراف ها طور دیگری رفتار می کرد تا ارز تولید و مواد اولیه کارخانه را بتواند تهیه کند.
رئیس جمهور با بیان اینکه باید برای ارز یک نرخ واحد اعلام شود گفت: رابطه صراف ها و دلال ها را با تقسیم ارز باید قطع کنیم و من در اولین روز دولت یازدهم این نظرم را اعلام کردم تا در شرایط مختلف گرگان خارجی و یا برخی افراد سودجوی داخلی از این فرصت استفاده نکنند.
وی با بیان اینکه دوستان می گویند چه چیزی باعث متزلزل شدن آرامش بازار ارز شده است افزود: امروز در شرایطی هستیم که شرایط ارز بهتر از گذشته است هرچند باید در شرایط فعلی تصمیم درستی اتخاذ شود و این تصمیم به اجماع همه دوستان اقتصادی اتخاذ شده است و بر مبنای این اجماع همه کارشناسان اقدام جدید را شروع کردند.
ارز تا پایان سال بر همین منوال تامین می شود
رئیس جمهور گفت : ارز تا پایان سال بر همین منوال تامین می شود و مشکلی نخواهد بود.
آقای روحانی در ادامه سخنانش در هم اندیشی مدیران ارشد دولت افزود : ارز یک قیمت مناسبی دارد ، 4200 تومان یک قیمت محاسبه شده درست است در طول 4 سال یعنی از سال 93 تا آخر 96 که تورم داخلی ، تورم جهانی و تفاضل هم معلوم است، قیمت ارز همین حدود می شود حالا امکان دارد 50 تومان بالا یا پایین شود، همین قیمت ارز است .
وی اضافه کرد : این قیمت ارز کم و اضافه شدنش بر مبنای همین تفاضل است یعنی به طور متوسط حداکثر در طول یک سال ارز 5 درصد باید قیمتش بالا و پایین شود.
رئیس جمهور گفت : امروز ارز هر قیمتی دارد یک سال بعد پنج درصد بیشتر می شود یا نمی شود ؛ این حدودش است ، بر اساس این مبنای قیمت ، هر کس که وارد کننده است می رود سفارش خود را ثبت می کند بعد بر مبنای ثبت سفارش می آید بانک مرکزی و پولش را به همین قیمت می گیرد پس وارد کننده خیالش راحت باشد ، پس همه مغازه داران ، همه مردم و همه آنهایی که می خواهند جنس بخرند باید بدانند کسی که بهانه ارز می آورد این بهانه نادرست است.
آقای روحانی ادامه داد : ارز تا پایان سال بر همین منوال تامین می شود و مشکلی نخواهد بود و تولید کننده که مواد اولیه ، قطعات و ماشین آلات می خواهد باید کاملا دلش قرص باشد و مبنا این است که ارز به آنها اختصاص داده می شود.
وی افزود : امسال سال حمایت از کالای ایرانی است و اینکه مقام معظم رهبری می گویند امسال سال حمایت از کالای ایرانی است و ما هم بیاییم همین را بگوییم و همه روی دیوار بنویسیم این طور نیست بلکه ما به عنوان دولت باید برنامه ریزی صحیح کنیم با شعار که نمی شود شعار را همه بلدند ، صدای و سیمای ما بلد است روزنامه ها بلدند خیلی ها که تریبون دارند بلدند و نیازی نیست که ما برویم تبلیغ کنیم بگوییم سال حمایت از کالای ایرانی.
رئیس جمهور تصریح کرد : سال حمایت از کالای ایرانی، یعنی همین که مواد اولیه اش را تضمین کنیم ،اگر کالای ایرانی می خواهد تولید شود کالایی که گاهی برخی مواد و قطعاتش از خارج وارد می شود ما باید بتوانیم تضمین کنیم که تولید کننده ایرانی نگران نباشد و این می شود حمایت از کالای ایرانی .
وی ادامه داد : ما در این زمینه هدررفتی هم در ارز داشتیم . حدود 100 میلیارد دلار درآمد ارزی مان در سال است ، سال 97 هم همین طور و به صورت طبیعی که جلو می رویم تا پایان سال باید صد میلیارد درآمد ارزی ما باشد اعم از نفتی و غیر نفتی ، بخش نفتی اش نظم و نسق درستی دارد و معلوم است بخش غیر نفتی اش خیلی چارچوب نداشت ولی لااقل صادراتی که دارای درآمد ارزی بالاست این هم داخل چارچوب حساب و کتاب آمده است .
رئیس جمهور گفت : آنها هم راحت شدند برای اینکه صادرکننده نمی دانست این ارز فردا 4000 تومان است ،3500 تومان است یا 5000 تومان است و همیشه نگران بود الان می تواند محاسبه کند و اصلا صادرکنندگان غیر ایرانی می توانند بیایند بانک مرکزی ارز خودشان را تا آخر سال 97 بفروشند یا فردا صبح می توانند تمام ارزی را که دارند تا آخر 97 بفروشند ،بدانند پولشان چقدر است ریالشان چقدر است بروند برنامه ریزی و کار کنند پس مشکل صادرات هم اینجا کم شد .
وی افزود: یک راه حمایت از کالای ایرانی هم مبارزه با قاچاق است.
آن چیزی که نیاز به تبلیغ ندارد کالای ایرانی است
رئیس جمهور گفت: آن چیزی که نیاز به تبلیغ ندارد کالای ایرانی است مثل برنج و زعفران ایرانی ، فرش و خاویار ایرانی است، نه ما دنیا هم مشتاق است که به کالای ایرانی برسد بخشی از کالای ایرانی اینگونه است و بخشی دیگر کالا خوب است اما بسته بندی آن به گونه ای است که طرف فرار کند، من نمی دانم این چه سلیقه ای است!
آقای روحانی در ادامه جلسه نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت افزود: گاهی آدم از بسته بندی و قیافه بعضی از کالاها لذت می برد، ممکن است پول نداشته باشیم بخریم، اما بسته بندی آن چشم را نوازش می دهد، در بعضی از امور بسته بندی ما ایراد دارد و در بعضی از امور هم اشکال داریم و باید آن را رفع کنیم.
وی گفت: به چه صورتی مردم کالای ایرانی را می خرند؟ یا باید کیفیت آن بالاتر باشد و قیمت آن پایین تر، اگر هم کیفیت پایین باشد و هم قیمت بالا اینگونه نمی شود، ممکن است عده ای آن را بخرند آن هم به خاطر غیرت ملی است .
رئیس جمهور ادامه داد : بنابراین باید برنامه ریزی کنیم که چگونه کیفیت را بالا ببریم و قیمت را پایین آوریم؛ بانک ها اولین مسئول این کار هستند. چون این خرجی که در می آید برای کالا بخش بزرگی از آن مال بانک هاست در سرمایه گذاری، تسهیلات و سرمایه در گردش، آماری که وزارت کشور از پرداختی بانک ها ارائه کرد خوشحال کننده نیست، بانک ها باید در سریع ترین زمان ممکن به نیازمندترین افراد وام بدهند تا تولید حرکت کند اگر این کار را نکنند کالای ایرانی یا تولید نمی شود یا گران تولید می شود.
وی گفت: سعی کنید کالای ایرانی ارزان تولید شود تا آن را بخرند و ارزان تولید شدن کالای ایرانی یک عامل آنها بانک ها هستند و عامل دیگر آن مالیات، مالیات را بالا نبرید آنهاییک ه مالیات نمی دهند ، بروید از آنها بگیرید .
آقای روحانی افزود : آنهایی که مالیات نمی دهند اگر یک عذر قانونی دارند اعلام کنید ، آقای وزیر اقتصاد در سایت اعلام کنید چه کسانی مالیات نمی دهند به هر دلیل؛ بنویسید در سایتتان که این آقایان این دستگاه ها مالیات نمی دهند مردم بدانند و کالای آنها را نخرند؛ آنها حق مردم را نمی دهند چرا باید کالای آنها را بخریم؟
وی گفت : در مالیات و در بانک، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی مسئولیت سنگینی دارند برای اینکه این شعار سال حمایت از تولید ایرانی اجرایی و عملیاتی شود ، در این زمینه شما بار سنگینی بر دوش دارید، یک راه هم برای تولید کالای ایرانی و حمایت از آن مسأله قاچاق است این سیستم ارزی اخیر کار را برای قاچاق سخت کرده است چون اینهایی که می آیند و پول می خواهند پول را برای چه می خواهند؟
آقای روحانی افزود: اگر برای واردات و یا تولید می خواهند بانک مرکزی به آنها پول می دهد اگر برای خدماتی مثل سفر می خواهند بانک مرکزی حداقل را به آنها می دهد ولی آن که می خواهد قاچاق بیاورد دیگر پول نیست ما برای قاچاق پول نداریم کسی که قاچاق می خواهد وارد کند برود و با هر قیمتی که می خواهد وارد کند به ما ارتباطی ندارد ما نباید بگذاریم قاچاقچی کالا بیاورد ولی اگر از دست ما در رفت چرا ما دلار ارزان به آن بدهیم؛ دلاری که با زحمت به دست می آید ارزان بدهیم به قاچاقچیان و او برود قاچاق بیاورد و به تولید داخلی ما لطمه بزند؟ نباید این کار انجام شود.
رئیس جمهور گفت : یک مشکلی که در این سیستم ارزی جدید به وجود آوردیم برای قاچاقچی هاست ، به آنها یک مقداری سخت می گذرد ، ما مسئولیتی نداریم که قاچاقچی ها و متخلفان خواب راحت داشته باشند.
خوشحالیم که در بحث قاچاق و خروج سرمایه کار سخت شده است
رئیس جمهور گفت: در بحث قاچاق و خروج سرمایه خوشحالیم از اینکه کار برای سودجویان بسیار سخت شده است.
آقای روحانی در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت افزود: در زمینه واردات و صادرات راه برای ما روشن است خوشحالم از اینکه بانک مرکزی شب ها خواب راحتی دارد البته یک عده ای که مسافر هستند و می خواهند به سفر بروند شاید پولشان کم باشد که باید به فکر راهکاری باشیم تا شرایط برای آنها تسهیل شود.
رئیس جمهور گفت: البته در مردم سالاری باید به فکر 80 میلیون ایرانی باشیم و باید همه راه ها را بررسی کنیم هرچند از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و معاون اول رئیس جمهور که کار سختی را انجام دادند بشخصه تشکر می کنم.
سیاست جدید ارزی ایران یک تودهنی به امریکایی ها بود
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود در نشست هم اندیشی مدیران ارشد دولت گفت: در مسأله ارز ما یک تودهنی به اقدام 22 اردیبهشت ماه امریکایی ها زدیم چرا که پیش از آنکه آنها بخواهند کاری انجام بدهند یا ندهند این تودهنی لازم بود.
آقای روحانی با اشاره به اینکه همه امید امریکایی ها این بود که با اقدام خود در 22 اردیبهشت ماه علیه ملت ایران قدم بردارند و بازار داخلی را به هم بریزند و مردم را نگران کنند که آینده چه خواهد شد افزود: ما با این اقدام پیشدستانه خیال مردم را راحت کردیم.
وی با تاکید بر اینکه مردم از این بابت باید خیالشان راحت باشد گفت: چه برجام باشد چه نباشد، چه امریکا در برجام بماند چه نماند، با این سیاست های جدید ارزی که آنها را اجرایی کرده ایم تمام توطئه های آنها نقش بر آب خواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما در این زمینه کارها را سامان می دهیم و کارها را پیش خواهیم برد و مشکلی در این زمینه نیست افزود: مسأله این است که امروز حتی کاخ سفید، شورای امنیت ملی امریکا، کنگره و حتی مردم امریکا نیز نمی دانند چه اتفاقی خواهد افتاد .
وی با بیان اینکه امروز امریکا گرفتار چه کنم چه کنم شده است گفت: امریکایی ها امروز گرفتار مردی شده اند که نمی دانند یک ساعت بعد چه می خواهد بکند و همه نگاه ها به صفحه توئیتر این رئیس جمهور است تا بدانند دیشب چه خوابی دیده و صبح چه می خواهد بکند.
آقای روحانی با بیان اینکه رئیس جمهوری ترامپ یکی از نقاط عجیب و غریب در تاریخ معاصر است افزود: در تاریخ امریکا چنین حاکمیتی بی سابقه است که امروز موجب نگرانی مردم امریکا شده و در سطحی دیگر بر نگرانی مردم جهان افزوده است.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ما تمام تمهیدات لازم را برای هر نوع تصمیم امریکایی ها در مواجهه با برجام اندیشیده ایم گفت: از ماه ها پیش در این زمینه فکر شده است و برای تمام سناریوها برنامه ریزی کرده ایم و در این زمینه هیچ مشکلی نداریم.
وی با تاکید بر اینکه برای تجارت، زندگی و رفت و آمد مردم فکر شده است و مردم در این زمینه دچار مشکلی نمی شوند افزود: اما اگر لازم باشد تا در مقابل راحتی را از دشمنان سلب کنیم برای ما کار سختی نیست و در این زمینه نیز برنامه ریزی های لازم انجام و دستورهای لازم داده شده است.
آقای روحانی با بیان اینکه سازمان انرژی اتمی از ماه ها پیش خود را برای مواجهه با هر شرایطی آماده کرده است گفت: ما برای تمام چیزهایی که دشمنان به آن فکر می کنند و حتی فکر نمی کنند راهکارهای مشخصی داریم که به سرعت اجرایی خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه ما در برابر هر گونه تصمیم امریکایی ها در خصوص برجام مشکلی نخواهیم داشت گفت: اقدام ارزی، یکی از همین اقدام های پیشدستانه ای بود که به خوبی انجام شد.
برنامه ریزی دولت برای توسعه اشتغال و مسکن در سال پیش رو
رئیس جمهور از برنامه ریزی دولت و تصمیمات جدی برای توسعه اشتغال و مسکن در سال پیش رو خبر داد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در نشست هم اندیشی با مدیران ارشد نهادهای دولتی افزود: برای سال 97 تصمیم داریم در اشتغال یک تحرک جدی و خوب به وجود بیاوریم و برای این کار تبصره 19 را درنظر گرفته ایم که تبصره ای بسیار مهم است.
رئیس جمهور گفت: از سازمان برنامه و بودجه می خواهم آیین نامه تبصره 19 را همین هفته به جلسه هیأت دولت بیاورد تا تصویب شود.
آقای روحانی ادامه داد: این تبصره مشخص کرده است که چگونه بانک ها، صندوق و خزانه دولت در کنار هم قرار بگیرند و تحولاتی در زمینه اشتغال به وجود بیاید.
رئیس جمهور تصریح کرد: کار دیگری که همه استانداران باید امسال در کنار وزیر کار برای توسعه اشتغال انجام دهند این است که در تمام اصناف و واحدهای کوچک هر کسی بخواهد برای آموزش حین کار وارد عمل شود از پرداخت حق تامین اجتماعی معاف می شود و همه استانداران باید تلاش کنند تا تحولی عظیم در این زمینه انجام شود.
آقای روحانی گفت: تا پایان سال 97 از صاحبان این اصناف و واحدهای کوچک حق بیمه دریافت نمی شود و این تسهیلات را امسال برای آموزش حین کار در نظر گرفته ایم.
رئیس جمهور افزود: در زمینه وام اشتغال روستایی که در دولت تصویب و آیین نامه آن ابلاغ شده است وزارت کار هم باید به صورت جدی این برنامه را دنبال کند و قرار ما با آقای ربیعی این است که تا خرداد تمام پول این بخش پرداخت شود، البته حالا ایشان همیشه تامل دارد که نمی دانیم دلیل آن چیست و می خواهد خرداد را به شهریور بیندازد یعنی می گوید 70 درصد را تا خرداد و 100 درصد را تا شهریور انجام خواهیم داد.
آقای روحانی گفت: یکی از مسائل مهم درباره اشتغال مسأله بافت های فرسوده و بازآفرینی محله هاست و بنا شده در سال 97 دولت هر جا زمین دارد در اختیار وزارت مسکن قرار دهد تا بازآفرینی شود و برای این کار تمام استانداران موظف شده اند بافت های فرسوده را به دولت اعلام کنند.
رئیس جمهور افزود: وزارت مسکن باید برای ساخت خانه از بخش خصوصی توسعه گر دعوت کند که 50 درصد مربوط به توسعه گر و 50 درصد مربوط به بافت فرسوده خواهد بود و ما امسال زمین، آب و برق مجانی را در اختیار ساخت و ساز قرار می دهیم تا یک حرکت بزرگ در حوزه مسکن ایجاد شود.